עבודה על סולם, פיגום, גג או קונסטרוקציה גבוהה, יכולה להיות מסוכנת. על כן, יש כל מיני כללים שמומלץ להכיר וזאת עוד לפני שמתחילים את העבודה. ריכזנו עבורכם טיפים שמומלץ שתכירו ותיישמו. מוכנים? אנחנו מתחילים!
תאונות עבודה
בשנים האחרונות, אנחנו שומעים על המון מקרים של תאונות עבודה כתוצאה מעבודה בגובה. תאונות אלה מתרחשות מכל מיני סיבות בהן: חיפזון, תנועות פתאומיות, חוסר תשומת לב, סולם תקול, גיל המשתמש בסולם, מצבו הגופני של המשתמש באדם וכו'. על מנת שיהיה אפשר למנוע את התאונות, יש להדריך את העובדים בצורה מקצועית ויסודית. כמו כן, העובדים גם צרכים לעבור מדי פעם הכשרות ולהיות עם ההסמכות המתאימות. רק בצורה הזאת, יהיה אפשר להוריד משמעותית את מספר תאונות העבודה המתרחשות בגובה מדי שנה.
מהן הוראות הבטיחות הקשורות לעבודה בגובה?
אלו הן חלק מההוראות:
-אסור לבצע עבודה בגובה אם יש מזג אוויר בעייתי.
-כאשר מבוצעת עבודה בגובה, צריך להיות אדם נוסף על הקרקע.
-יש לבצע את העבודה עם ציוד מגן אישי.
-יש לאבטח את כלי העבודה המשמשים לעבודה בגובה.
-יש לחבוש קסדה לאורך כל זמן העבודה.
-יש לגדר את האזור בו נעשית העבודה.
עבודה בגובה על סולמות
להלן הכללים:
-יש לבדוק שהסולם מתאים לסוג העבודה המבוצעת. כיום, יש מגוון סולמות טלסקופיים איכותיים במבחר גדלים, נשענים על הקיר (יחידים) או כפולים (מצב A).
-יש לבצע בדיקה ויזואלית לגבי תקינות רגליות הגומי של הסולם, השלבים והזקיפים.
-יש לבדוק שהסולם עומד בדרישות התקן (זה יכול להיות תקן ישראלי או תקן בינלאומי).
-האדם שמשתמש בסולם יבדוק את תקינות הסולם לפני שהוא עולה עליו ובמידה ונמצא פגם, לא יעשה שימוש בסולם. כמו כן, אין לתקן את הסולם באופן עצמי. תיקון יבוצע אך ורק על ידי היצרן של הסולם.
-יש להציב את הסולם על משטח ישר ולוודא שהוא עומד יציב על כל 4 הזקיפים. אם המשטח רעוע, אין לעבוד עליו. במידת הצורך, יש להשתמש בקרש רחב או ליישר את העפר ולוודא שהסולם עומד בצורה יציבה ככל האפשר.
-אם מדובר על סולם A, יש לוודא שמנגנון התמיכה נעול כמו שצריך. יש לטפס עם הפנים כלפי הסולם.
איך מטפסים על הסולם?
להלן הוראות כלליות:
-הידיים צריכות לאחוז בסולם והטיפוס עם הפנים כלפי הסולם. יש להשתמש בחגורת כלים או בחבל על מנת שיהיה אפשר לגרור ציוד עבודה למעלה ולמטה.
-אסור להוציא את מרכז הגוף מחוץ לזקיפים של הסולם.
-במידה ויש לבצע עבודות חשמל בגובה, אלו יעשו אך ורק עם סולם שעשוי מחומר מבודד (לדוגמה, סולם פיברגלס). יש להימנע משימוש בסולם עץ או מתכת, משום שצפויה סכנת התחשמלות.
-יש להשתמש ברתמת בטיחות תקינה, שתתואם למידות של העובד. כמו כן, העבודה תבוצע עם נעלי בטיחות מתאימות.