האם יש גם דרך לא לשלם מזונות בגירושין?
אף אחד לא רוצה לשלם הרבה דמי מזונות או לשלם מזונות לאורך זמן ארוך מדי. עם זאת, הימנעות מתשלומי מזונות גבוהים או ארוכים מדי, תלויה לעתים בהכנה מתאימה טרם בית המשפט קובע את פסק הדין בעניין. מאמר זה מיועד לאלה המשתכרים במהלך הנישואין יותר מאשר בני/בנות זוגם וחשופים לאפשרות לשלם דמי מזונות. הדברים אינם מיועדים לבני זוג שרוצים להפר את צו בית המשפט או לשקר לבית המשפט לגבי הכנסותיהם. להלן נפרט חלק מהדרכים החכמות המאפשרות להימנע מדמי מזונות, ותואמות את החוק.
כיצד להימנע מתשלום מזונות באמצעות ניהול מו״מ להסדר חכם?
איך להימנע מתשלום מזונות בגין סכום גבוה ממה שבן הזוג צריך או בגין תשלום ממושך של דמי מזונות, מעבר למה שבן הזוג צריך? התשובה לרוב תהיה באמצעות הסכם פשרה הדורש משא ומתן רציני. ראשית, פנייה וסיוע של עו״ד לענייני משפחה בהליך היא די בגדר חובה כאשר המשמעות היא שעורך הדין צריך להיות בקיא וממוקד בעיסוק בדיני משפחה בישראל. לצורך העניין, עורכי דין חסרי ניסיון, או מי שאין להם מומחיות בדיני משפחה עשויים להעדיף הגעה להסכמי פשרה שאולי לא מתאימים למצב של הלקוח או עלולים להיות חסרי ידע בתחום דיני המשפחה ובדרכים שעשויות לעזור לאותו לקוח במצב ספציפי.
על הלקוח להתייחס ברצינות לנושא כדי להבטיח שסכום דמי המזונות שאליו הוא מתכוון להגיע, הוא סכום שבן/בת הזוג יכול להרשות לעצמו, לאור תנאי הסכמה אחרים.הנה דוגמה: אם הלקוח לוקח על עצמו חובות גבוהים ובן/בת הזוג השני צריך לשלם את מחציתם, אבל לא עומד בתשלומים אלה, האם זה באמת סביר להסכים הן לשלם דמי מזונות והן לקחת את כל החוב על עצמו? התשובה הקצרה היא בדרך כלל לא. אם הלקוח ייקח על עצמו מאה אחוזי אחריות עבור החובות, ודמי מזונות שלו לא ייקחו בחשבון את החוב הזה, ההוצאות החודשיות שלו עלולות להיות גבוהות מדי ולפגוע בו כלכלית.
הדוגמה שלמעלה מדגישה נקודה חשובה: הסכמי פשרה הכוללים מזונות, צריכים לקחת בחשבון גם תנאים אחרים, כאשר הם קובעים את גובה דמי המזונות. הסדרים המחלקים באופן שווה את הנכסים ואת החובות, ובן/בת זוג אחד צריך בבירור לשלם דמי מזונות התואמים את רמת החיים הזוגית – הם דבר אחד. אבל כאשר אחד מבני הזוג לוקח על עצמו חלק גבוה יותר מהחוב (לעומת התנאים האחרים המשפיעים על ההכנסה הפנויה שלו נטו כמי שמרוויח שכר גבוה יותר), על המו״מ להביא בחשבון את כל התנאים האלה, בזמן ניהול המו״מ על גובה דמי המזונות.
כיצד להימנע מהמשך תשלומי המזונות על ידי ידיעה מראש מתי הסדר זה יגיע לקיצו?
לגבי משך תשלום דמי המזונות, אם הנישואים שלכם נמשכו זמן קצר ביותר, כדאי לשקול אם זה הגיוני לציין בהסכם את מועד סיום תשלומי המזונות. זה יכול להיות מחושב לפי מחצית משך הנישואין או גיל הילדים. אם משך הזמן נשאר פתוח, אתם מסתכנים בהגבלת הזמן וההוצאות שיידרשו כדי לסיים את תשלומי המזונות, ברגע שהזכאות שלכם תגיע למחצית תקופת הנישואין. בן/בת הזוג שמשלם מזונות לא צריך להניח שבן/בת הזוג השני פשוט יסכים לקבל החלטה הגיונית בעתיד. בנישואים ארוכי שניים ניתן להגיע גם להסכמות מסוג זה, ועורך הדין שמלווה אתכם, יסביר לכם מהי ההחלטה העדיפה במקרה שלכם.
כיצד להימנע מתשלום דמי מזונות גבוהים בצורה בלתי סבירה, כאשר ההכנסה משתנה?
מה קורה כאשר בן/בת הזוג הוא עצמאי? לפעמים, עצמאים לא יודעים בפועל את הכנסתם. הם מסתמכים על מנהלי חשבונות או רואי חשבון המכינים להם את החזרי המס, כדי להבין את הרווח שלהם באותו חודש או שנה. לאחר מכן, הם מסתמכים אך ורק על החזרי המס הללו בעת קביעת דמי המזונות.
כדי להימנע מתשלום דמי מזונות גבוהים יותר ממה שבן/בת הזוג העצמאי מרוויח, צריך להתחיל בכך שהלקוח יידע בדיוק כמה בן/בת הזוג שלו מרוויח. הכנסה מעבודה עצמאית יכולה להשתנות מחודש לחודש, משנה לשנה ומרבעון לרבעון, אלא אם בן הזוג העצמאי פועל בענף יוצא דופן. זה נכון במיוחד לעסקים קטנים. בגלל תנודות אלה, ביסוס דמי המזונות על ההכנסה לאחר תשלום הוצאות העסק, עלול לגרום לבן/בת הזוג העצמאי להסכים לדמי מזונות חודשיים גבוהים ממה שהוא יכול להרשות לעצמו לשלם.