במזרח מכירים בסגולות הרפואיות של הכורכום כבר מאות שנים, הוא נלחם כמעט בכל דבר, החל משיעול, כוויות ואפילו סרטן. אבל, כדי ליהנות מכל הטוב הזה, יש לאכול כמויות גדולות מאוד של התבלין או להיעזר בטבליות שמכילות בתוכן את החומרים הפעילים שבתבלין.
מאיפה הכורכום מגיע?
כורכום נפוץ מאוד במזרח שם הוא משמש כצמח מרפא בנוסף לשימושו כתבלין. התבלין עצמו מופק משורש הצמח Curcuma Longa (כורכומה ארוכה). ההודים משתמשים בו כדי למנוע מחלות דלקתיות, ברפואה הסינית הוא נחשב לצמח ממריץ ומחמם שמייבש ליחה ומקל על תסמיני הווסת.
הרכיב הפעיל בצמח הכורכום הוא הכורכומין. חוץ מהעבודה שהכורכומין מרכז בתוכו את כל הסגולות הרפואיות שמשייכים לכורכום, הוא גם אחראי על צבעו הכתום העז של הכורכום אותו כולנו מכירים.
כמו שאר צמחי המרפא שמגיעים מהמזרח בשנים האחרונות חלה התעניינות רבה גם במדינות המפותחות בכורכום, נעשו מחקים רבים אודות הכורכומין וסגולותיו הרפואיות ואפילו הFDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) אישר את הכורכומין בתור תוסף תזונה בטוח לשימוש, דבר שגרם לעלייה ניכרת בצריכת הכורכום כתוסף תזונה, ובצדק.
מה היתרונות הבריאותיים של הכורכום?
הקלה בתסמינים של הקוליטיס
קוליטיס כיבית היא מחלה אוטואימונית הגורמת לדלקת מתמשכת במעי הגס על ידי פגיעה בו. יש למחלה תסמינים רבים שלעיתים גורמים לאדם הלוקה במחלה פגיעה חמורה באיכות החיים שלו כמו עצירות, שלשולים, כאבי בטן וחוסר תאבון.
מחקר שנעשה בבית חולים שיבא, קבע כי חולים שנטלו פעמיים ביום קפסולות המכילות כורכומין בריכוז גבוה (95% בטבלייה לעומת 5% בלבד בתבלין) חוו הפחתה בהופעת הסימפטומים של המחלה והפחיתו את הצורך בשימוש תרופות אגרסיביות, הודות לגידול משמעותי בהרס של תאי דם לבנים שגורמים לדלקת במעי הגס.
מניעת סרטן
פגיעה חמצונית עלולה לגרום לשינויים ברצף הגנטי ובכך להגדיל משמעותית את הסיכוי להתפתחות תאים סרטנים ופגמים גנטיים שונים. לכורכום יש יכולת אנטי־חמצונית גבוהה שמחזקת ומשפרת את תפקוד מערכת החיסון ומגנה על מולקולות הdna מפני פגיעה. לראייה, מחקר שנעשה באוניברסיטת טקסס קבע שצריכת כורכום עשוי למנוע התפתחות סרטן הערמונית וכיווץ גידולים ממאירים.
ניקוי רעלים
הכורכומין מסייע בתהליכי ניקוי רעלים בזכות היכולת לאזן את רמות אנזימי הכבד ולנטרל רעלנים מהכבד. הוא אפילו יכול לסייע במצב של הנגאובר.
נוגדי חימצון ומניעת דלקות
יש הרבה נוגדי חימצון שבטח יצא לכם לשמוע עליהם כבר כמו: סלניום, ויטמין C, ויטמין E ועוד.
הכורכום חזק פי שמונה מויטמין E וויטמין C. נוגדנים אלו נועדו למנוע מדלקות להתפשט בגוף שלנו. לכן, פעם הבאה שממליצים לכם לצרוך ויטמין E או ויטמין C קחו בחשבון גם את הכורכום בתור מענה לשמירה על הבריאות שלכם.
טוב לשמירת על משקל ומחזור הדם
הכורכומין מונע מטסיות הדם להיצמד זו לזו ובכך מפחית את הסיכון להיווצרות קרישי דם ולמחלת לב כלילית. בנוסף הוא מוריד את רמת הכולסטרול ומפחית את רמות השומן בדם.
החלמת כוויות ופצעים פתוחים
אחת מיתרונותיו של התבלין, במידה שאנו נפצעים או נכווים ניתן לשים קצת מתבלין הכורכום על המקום, הוא יכול למנוע מהדם להמשיך לנזול, בנוסף התבלין יימנע מדלקות להתפתח באזור הפצע אם הוא פתוח ולא חבשנו אותו.
למי כורכום מתאים?
אחריי שדיברנו על היתרונות הרבים של הכורכום וסגולותיו הנפלאות, נשאלת השאלה מי צריך לקחת כורכום? שכן התשובה לשאלה הזו מאוד פשוטה, הרי כל אדם שרוצה להימנע מדלקות ולסגל לעצמו חיים בריאים יותר, מומלץ שיצרוך כורכום. ניתן לצרוך במספר דרכים עליהם נרחיב בהמשך.
מבחינת גיל, הכורכום מסייע בבעיות שבדרך כלל מופיעות בקרב האוכלוסייה המבוגרת, שכן אוכלוסייה זו סובלת יותר מבעיות במערכת השלד והמפרקים. גם לאוכלוסייה שעוסקת בספורט אינטנסיבי מומלץ מאוד לצרוך טבליית כורכום ובכך להימנע מדלקות במפרקים על ידי נטילת כורכום בתור תוסף תזונה לפחות פעם אחת ביום ועל קיבה ריקה, כי הכורכומין נספג טוב יותר לאחר צום, לכן, הזמן האידאלי הוא לאחר שקמים בבוקר ולפני ארוחת הבוקר, או כ-4 שעות אחרי ארוחה.
הרבה מחקרים נעשו בנושא, וכולם הראו תוצאות זהות, הצרכנים הטיפוסים בימנו שצורכים הכי הרבה תוספי תזונה הם דווקא צעירים בני 20-35 שרוצים למנוע מחלות עתידיות ולכן צורכים תוספי תזונה רבים, כמו אומגה 3 ברזל וויטמנים נוספים הם נוטלים גם כורכום. בכך אותם צעירים משמרים את הגוף שלהם בצורה בריאה ונמנעים מדלקות שונות ומשונות. אגב, למקרה שתהיתם, למעלה מ60% מצרכני תוספי התזונה הם נשים.
מהי הדרך הטובה ביותר לצריכת כורכום?
יש מספר אפשרויות להוספת הכורכום לתפריט שלנו. ניתן להשתמש בו במטבח במגוון רחב של מאכלים שונים כמו: מרקים, קציצות, סלטים, תבשילים וכו'.
בעונת החורף, אפשר לקנות שורש כורכום אצל ירקנים לפעמים אפילו ברשתות השיווק השונות, הוא נראה זהה לג'ינג'ר ואף ניתן להקפיא אותו לעונת הקיץ.
כורכום בצורתו הטבעית, אינו מכיל הרבה מהרכיב הפעיל "כורכומין" שאליו מייחסים את כל הסגולות של הכורכום, בתבלין שאנו קונים ומבשלים איתו לדוגמה, יש רק 5% כורכומין.
לכן, חברות רבות המתמחות בתוספי תזונה מייצרות כדורים ותמציות של כורכום וכך ניתן לרכז את הכמות היומית הנדרשת, לטיפול בגוף, או כטיפול מונע על ידי לקיחת כדור אחד ביום.
לדוגמה טבלייה אחת של אלטמן כורכום שווה לכ-6 כפיות תבלין כורכום ומכילה בתוכה את ההמלצה היומית לצריכה של כורכום. כמו כן, נמצא שהספיגה של החומרים הפעילים בכורכום דרך המעי לדם משתפרת פי 20 כאשר הוא מגיע עם פלפל שחור כמו שקורה בתוסף של אלטמן. כמובן ש-6 כפיות כורכום ביום היא אינה כמות הגיונית לצריכה יומית ועל כן מומלץ להיעזר בתוספי תזונה.