התקבלתם לעבודה חדשה? שיהיה בשעה טובה. רק שימו לב לחוזה העבודה שלכם.
כלומר, קראו היטב סעיפים שקשורים לתנאי ההעסקה, לשעות העבודה, לתשלום והבונוסים, לימי החופשה, לפנסיה ועוד. כמו כן, אל תחששו לשאול ולברר את כל הדברים עם המעסיק.
אם אתם עדיין לא בטוחים בחוזה העבודה, תמיד תוכלו להתייעץ עם עו"ד שיש לו התמחות משפטית מתאימה כמו עו"ד דיני עבודה אריק שלו. בינתיים, אתם מוזמנים לקרוא את המדריך שלנו ולקבל קצת יותר מידע על הזכויות שלכם.
30 יום מתחילת העבודה צריך להיות לכם חוזה
קחו בחשבון שתוך 30 יום מהרגע שהתחלתם לעבוד, צריך להיות ברשותכם חוזה עבודה עם כל התנאים. בחוזה יופיעו פרטים לגבי המעסיק והעובד, מועד תחילת העבודה, תקופת העבודה, אורך יום העבודה, יום המנוחה השבועי, השכר שלכם, תשלומים שהמעסיק צריך להפריש לכם עבור תנאים סוציאליים וכמובן תיאור התפקיד שלכם במקום העבודה.
תחילת וסיום העסקה
קראו היטב את החוזה ושימו לב האם תקופת העבודה שלכם במקום העבודה מוגבלת לזמן מסוים (לכמה חודשים או כמה שנים) או שהיא לא מוגבלת בזמן. כמו כן, מועד העסקתכם, צריך להיות מצוין כתוב בבירור בחוזה עצמו ומדוע? כי הוא משליך ישירות על הזכויות להן תהיו זכאים בהמשך.
יש גם דבר הנקרא תקופת התראה לפני סיום העסקה. מה זה אומר? מדובר על תקופת זמן שתאפשר גם לכם וגם למעסיק לתכנן את הצעדים הבאים.
יש לוודא שמועד סיום העסקה גם הוא ברור ותקופת ההתראה אינה קצרה מדי וגם אינה אורכה מדי. מה הכוונה? קחו בחשבון שאם התקופה קצרה מדי, הרי שלא תוכלו להתכונן לעבודה הבאה כמו שצריך או בכלל לא יהיה לכם מספיק זמן לחפש את העבודה הבאה ובמידה והתקופה תהיה ארוכה מדי, הרי שהדבר ימנע מכם לאייש משרות שכן תהיו מעוניינים בהן.
משכורות ובונוסים
קראו היטב בחוזה, שאכן המשכורת שמצוינת היא גם המשכורת עליה הסכמתם עם המעסיק.
כמו כן, בדקו גם מהו המועד המדויק שהיא תועבר לחשבון הבנק שלכם. בדקו שמגיעים לכם גם החזרי נסיעות ובדקו בחוזה שיש לכם גם קרן השתלמות.
שעות העבודה
קחו בחשבון שבמידה ואתם עובדים 5 ימים בשבוע, אורך יום העבודה שלכם יהיה במקסימום 9 שעות. אם אתם עובדים 6 ימים בשבוע, אורך יום העבודה שלכם יהיה במקסימום 8 שעות.
כמו כן, יש דבר שנקרא שעות נוספות, אלו שעות שמגיע לכם לקבל עבורן יותר כסף. על השעתיים הראשונות, תהיו זכאים לקבל תשלום של 125 אחוזים מהשכר וכל שעה שהיא מעבר לשעתיים הנוספות, תחושב כ-150 אחוז מהשכר. מומלץ לנהל משא ומתן לגבי השעות ובמעמד זה, גם לבדוק את היחס לעבודה מהבית.
עבודה נוספת
אם אתם מעוניינים לעבוד בעבודה נוספת, בדקו שאין הגבלה לגבי זה בחוזה.
דמי מחלה
מומלץ לברר האם המעסיק נותן דמי מחלה מעבר למינימאליים המגיעים לכם. כמו כן, בדקו מהי המדיניות על תשלום ימי המחלה. לפי החוק, על יום המחלה הראשון לא תקבלו שכר, על הימים השני והשלישי תקבלו רק 50 אחוז והחל מהיום הרביעי, תקבלו שכר מלא. אגב, כאן נציין שיש מקומות עבודה שנותנים תשלום מלא על ימי מחלה כבר מהיום הראשון.
חופשה שנתית
בדקו כמה ימי חופשה המעסיק נותן לכם. לפי החוק, אם אתם עובדים 6 ימים בשבוע, מגיעים לכם 12 ימי חופשה ואם אתם עובדים 5 ימים בשבוע, מגיעים לכם 10 ימי חופשה בשנה. כמובן, שיש מעסיקים שנותנים יותר ימי חופשה. שימו לב, ככל שהוותק שלכם גדול יותר, כך גם תהיו זכאים ליותר ימי חופשה.
פנסיה
לבנות מעל גיל 20 ולבנים מעל גיל 21, המעסיק צריך להפריש לפנסיה. אם כבר עבדתם במקום עבודה אחר, אז במקום החדש, ההפרשה לפנסיה תהיה החל מהיום הראשון. אם זאת עבודה ראשונה שלכם, רק אחרי חצי שנה, המעסיק יפריש לפנסיה.