השוק מוצף בדרכי התמודדות עם התופעה השכיחה ביותר אצל הגברים, 50% מהאנשים סובלים מנחירות. ריכזו עבורכם במדריך זה את דרכי ההתמודדות עם התופעה שמפריעה לבנות ובני הזוג שלכם לישון, ולכן רק נשאר לקרוא וליישם!
מה זה נחירות?
נחירות הן הקול שנוצר מרטט הרקמות הרכות בדרכי הנשימה במהלך שינה.
לרוב אנו נשמע את הנחירות בזמן השאיפה, כלומר בזמן הכנסת האוויר אך לפעמים גם הנשיפה, הזמן בו האוויר יוצא מלווה בנחירות.
יש אנשים הסובלים מנחירות באופן כרוני, אך למעשה כמעט כל אחד עלול לנחור מדי פעם כמו למשל כשיש זיהום בדרכי הנשימה, שהאף סתום או לאחר צריכת אלכוהול. במספרים, מעריכים שכ50% מאוכלוסיית העולם סובלת מנחירות, כשהגברים סובלים מהתופעה יותר מהנשים.
מדוע אנו נוחרים?
כאמור, יש אנשים הסובלים מנחירות באופן קבוע, לנחירות אלה יכולות להיות מספר סיבות. ריכזנו עבורכם את הבולטות ביותר.
· עודף משקל או כושר גופני ירוד- מתח שרירית חלש ורקמות שומן מרובות עלולים לגרום לאדם לנחור.
· גיל- ככל שהאדם מתבגר כך גם הגרון נעשה צר יותר ומתח השרירים בגרון נחלש מה שגורם לצליל הנחירה להתגבר.
· עישון- בעקבות תהליכים דלקתיים ובצקתיים בלוע ובצוואר שנגמרים מעישון או אפילו חשיפה קבועה לעשן הסיגריות מגבירים את הסיכוי לנחור בלילה.
· צורת שינה- מחקרים קבעו ששינה אופקית על הגב גורמת לרפיון הרקמות בגרון ולחסימת דרכי הנשימה.
· בעיות בסינוסים ובאף- חסימת דרכי הנשימה העליונים על ידי סינוסים או פוליפים מקשה על האדם לשאוף באופן תקין בזמן השינה ועלולה לגרום לנחירות.
· שימוש בתרופות- ישנן תרופות כשחלק מתופעות לוואי האדם שנוטל אותם מתחיל לנחור כתוצאה מהרפיית השרירים בדרכי הנשימה.
· תורשה- גרון צר, לשון גדולה, פוליפים, שפה שסועה ומאפיינם נוספים שגורמים לנחירות עלולים לעבור בתורשה, כמו גם הסיבה המדעית שבגללה הגברים נוחרים יותר מהנשים- הגרון ודרכי האוויר שלהם צר יותר מזה של הנשים.
· סטיית מחיצת האף- במידה וקיימת סטייה במחיצה המפרידה בין הנחיריים, היא עלולה לגרום לחסימה של כניסת ויציאת האוויר, הגברת הלחץ במעבר האוויר וכמובן, קולות הנחירה.
האם מסוכן לנחור?
בדרך כלל, לא. איכות השינה של הנוחר עצמו גם לא תפגע ברוב הפעמים (אך היא עלולה לפגוע באיכות השינה של הסובבים אותו) יש מספר יוצאי דופן, בכתב העת Sleep and Breathing פורסם ב2016 שנחירות בשילוב דום נשימה קשורים לסיכון במחלות לב וכלי דם, כמו למשל שבץ מוחי או התקף לב.
הסיבה לכך היא בגלל שנחירות ודום נשימה גורמים לעיתים לירידה בחימצון הרקמות מה שעלול להבי ללחצים לא תקינים בריאות, חסימות עורקים ונזק בכלי הדם. במקרה כזה נדרשת בדיקה במעבדת שינה, שם המטופל מקבל מכשיר CPAP, מסיכה דרכה האוויר נדחף בכוח אל הריאות.
איך מטפלים בנחירות?
ירידה במשקל-
לרוב ירידה במשקל תפחית את תדירות הנחירות, הבעיה בפתרון זה, שקשה לחזות מראש לאילו מטופלים זה יועיל. מצד שני, אדם עם עודף משקל תקין הוא אדם בריא יותר, אז שווה לשלב פתרון זה עם שאר הפתרונות הבאים.
ניתוחים-
במקרה והנחירות נגרמות מסטיית מחיצה או פוליפים מוגדלים אין מנוס מניתוח לתיקון התופעה, ניתוח כזה יכול להועיל גם בהפחת הנחירות אבל בעיקר באורח החיים של המטופל שכיום הנשימה שלו אינה תקינה במהלך השינה ובכלל.
תרסיסי אף ומדבקות חיצוניות-
ראשית, יש לציין שלא מדובר על תרסיסים נגד צינון שנמכרים ללא מרשם רופא, הם אסורים לשימוש לטווח הארוך.
במקרה של מטופלים שסובלים מחסימה אפית, ניתן להעזר בתרסיסים ומדבקות חיצוניות שמרחיבות את הנחירים.
צמחים טבעיים-
גם כאן הרפואה האלטרנטיבית מציגה מספר אפשרות בעזרת צמחי מרפא כדי להילחם בתופעת הנחירות.
שמנים אתרים כמו אקליפטוס, אורן, מנתה ועוד, מפחיתים גודש ולחות בדרכי הנשימה.
הרחת זרעי צמח הקצח לפני השינה מרחיבה את הסמפונות ומקלה על מעבר האויר הודות לרכיב הנמצא בקצח ונקרא אנטול. כמו כן, הקצח מוכר כאנטי אלרגי ואנטי אסמטי. על פי המסורת של הרמב"ם, קצח הוא הצמח החשוב ביותר לטיפול בפתיחת מעברי נשימה.
טיפול בגלי רדיו-
טיפול זה יוצר צלקת בלוע באמצעות שימוש בטמפרטורות גבוהות, כתוצאה מכן החך מתקשה והופך לפחות גמיש ורפוי, וכמובן – פחות מרעיש. הטיפול לוקח 10 דקות בהרדמה מקומות, הוא נחשב לפתרון יעיל אך זמני, שכן 30% מהמטופלים חוזרים לנחור לאחר 5 שנים ואז חוזרים על הטיפול שוב.
הימנעות מסיגריות ואלכוהול לפני השינה-
יש אין ספור סיבות מדוע סיגריות ואלכוהול מזיקים לגוף האדם. במידה ועדין הנוחר צורך כמות גדולה של אלכוהול או מעשן, כדאי להימנע מכך, בעיקר לפני השינה.
שינוי תנוחת השינה-
כאמור למעלה, שינה על הגב מגבירה את הנחירות. ניתן להמליץ לאדם הסובל מנחירות להתרגל לישון על הצד או על הבטן. כיום יש בשוק מוצרים (בעיקר כריות) שנועדו לעזור למטופל להישאר על הצד במשך כל הלילה ולא לישון על הגב.
התקנים מכניים-
התקנים אלה עוזרים להרחיב את דרכי הנשימה, למשל בעזרת דחיפת הלסת קדימה או הרמת החך. מטופלים רבים דיווחו שבעזרת התקנים אלה הנחירות הופחתו בצורה גבוהה מאוד ולעיתים אף פסקו לגמרי.
מסכת CPAP –
כפי שנאמר כבר, טיפול זה נועד במיוחד לכאלה שסובלים מדום נשימה, הטיפול עצמו מאוד יעיל, הבעיה הטמונה בו היא שהמסיכה גורמת לאי נוחות רבה עד כדי הפסקת השימוש בה למרות שמספקת פתרון יעיל לתופעות הנחירות.
טיפול כירורגי-
יש מספר טיפולים כירורגיים נגד נחירות, המוכר מבניהם: Uvulopalatopharyngoplasty (ובקיצור: UPPP) הוא משפר את זרימת האוויר בדרי הנשימה העליונות. כמובן שטיפול בניתוח אינו מתאים לכל המטופלים. בדרך כלל מטופלים שלא השיגו שיפור בעזרת שאר הטיפול ונתיב האוויר שהם צר, פונים לניתוח.
אז, ספרו לנו בתגובות, האם אתם ניסיתם את אחד מהטיפולים? מה עבד עבורכם?