השארת תגובה
מרפק טניס היא תופעה הגורמת לכאבים רבים, גם אצל מי שלא שיחק טניס מעולם, בכתבה הבאה תוכלו לקרוא מדוע הדלקת נגרמת וגם ריכזנו עבורכם את כל שיטות הטיפול שכדאי לנסות.
מרפק טניס
המונח הרפואי של מרפק טניס הוא 'דלקת בגידים הצדדיים של המרפק' (lateral epicondylitis).הדלקת הזו נגרמת מתוצאה של שימוש יתר במרפק, ולמרות השם שלה לא רק טניסאים סובלים ממנה.
מרפק טניס הוא מצב שכיח מאוד, המספרים מדברים על 5 מכל 100 מבוגרים סובלים ממרפק טניס בכל רגע. רוב הלוקים בתופעה הם מבוגרים בגילאי 40-60, נשים וגברים יחדיו.
הכאב בדרך כלל מורגש בחלק החיצוני של האמה, באזור נקודת כיפוף המרפק. החולה ירגיש את הכאב בזמן שמבצע פעילויות יומיות בסיסיות כמו הרמת חפצים קלי משקל, כתיבה בעזרת עט או אפילו פתיחת צנצנת. לעתים עלול להיות קושי ליישר את האמה לגמרי.
ממה מרפק טניס נגרם?
כדי להבין ממה מרפק טניס נגרם יש לדעת שהמפרק של המרפק מוקף בקבוצת שרירים שמזיזה אותו, את האצבעות ופרק כף היד. למרפק יש גידים שאחראים על חיבור השרירים' העצמות ותנועת שרירי האמה.
מרפק טניס בדרך כלל נגרם עקב שימוש יתר באותם שרירים שעלול לגרום לקרעים זעירים ולהתפתחות דלקת בחלק החיצוני של המרפק.
התופעה נגרמת מפעילות גופניות כמו משחק טניס, נגינה בכלי נגינה, סיוד ועוד פעולות שדורשות כיפוף ויישור המפרקים בידיים.
מה הסימפטומים של מרפק טניס?
לא בהכרח כל כאב במרפק מצביע על מרפק טניס, ואם עולה חשש שאכן מדובר בדלקת מסוג זה מומלץ להגיע לבדיקה רפואית, במהלך הבדיקה הרופא יבצע עם המטופל מספר תרגילים שבמהלכם ייקבע אם אכן מדובר בדלקת מסוג מרפק טניס.
כמה סממנים בולטים:
דרכי טיפול במרפק טניס
מרפק טניס, שלא כמו דלקות אחרות בדרך כלל, במידה והדלקת לא תטופל היא תעבור לאחר שנה בערך, אך זו תהיה שנה שבה הכאב והקושי לבצע פעולות יומיומיות ייפגעו באורח החיים של החולה, בעזרת טיפולים פשוטים ניתן להקל על אי הנוחות והכאב הנגרמים, הטיפול במרפק טניס משתנה מאדם לאדם, בהתאם לגילו, חומרת הכאב וההיסטוריה הרפואית שלו. ניתוח נחשב למוצא אחרון בתחום זה, המטופלים בדרך כלל פונים לניתוח רק לאחר שניסו הכל והכאב עדין לא נרגע.
בשלב הראשון לאחר שהדלקת מתחילה מומלץ מאוד לנוח. מנוחה היא הטיפול החשוב ביותר ויש להפסיק לחלוטין לבצע את הפעילות אשר גרמה להתפתחות הדלקת.
מומלץ להניח רטיות קרות על המרפק מספר פעמים ביום, כל פעם למשך מספר דקות על מנת להקל על הכאב.
מה שהוכח יעיל להקלה על כאבי שרירים ושלד כמו מרפק טניס הן משחות המכילות NSAID’s אותן יש למרוח ישירות על אזור המרפק והאמה. כמו נורופן ג'ל.
גם טיפול תרופתי, מספיק ברוב המקרים כדי להתגבר על הדלקת המטופל יפנה לשימוש במשככי כאבים (אקמול, אדוויל וכו') או בתרופות נוגדות דלקת ללא מרשם (מוטרין לדוגמה) בגלל שתרופות אלו עלולות לפגוע במערכת העיכול והכבד הם לא מומלצות לשימוש ממושך, לכן – במידה ואתם סובלים ממרפק טניס, נסו לפנות לאלטרנטיבות בריאות יותר, כמו צריכת כדורי כורכום, אומגה 3 או כמון, הם נחשבים למשככי כאבים אנטי דלקתיים חזקים וכמובן, טבעיים, כך שניתן להשתמש בהם לטווח הארוך מבלי לפגוע בחלקים חיוניים אחרים בגוף שלנו. ויטמינים נוספים מומלצים הם ויטמין C החיוני לטיפול בפציעות, ויטמין E שמשמש כחומר נוגד חמצון שהורס רדיקלים שנוצרים מדלקות שונות בגוף ואבץ שמתקן רקמות ומפחית דלקות.
מומלץ להיעזר גם במגן מרפק אלסטי הנמכר בבתי מרקחת ורשתות הפארם, הוא מתלבש כגרב אלסטית ומעניק תמיכה למרפק ועוזר להרפות את השרירים, כמו כן הוא עוזר בהפחתת הכאב
רק במידה וכל הטיפולים האלו אינם מועילים והכאב ממשיך ביחד עם המגבלה התנועתית, הרופא עשוי להציע שיטות אחרות כגון נטילת סטרואידים או ניתוח.
ביצוע תרגילי מתיחה-
לצד הטיפול התרופתי, מומלץ לבצע תרגילים למתיחה הדרגתית וחיזוק שרירי הזרוע, הסדרה מומלצת על ידי פיזיותרפיסטים רבים.
בזמן טיפול הפיזיותרפיה, המטפל מראה למטופל כיצד לבצע את התרגילים באופן נכון, תקין ובטוח. ברגע שהמטופל הבין ולמד את התרגילים הוא יכול להתחיל לבצע אותם ל בסיס יומיומי במקום ובזמן הנוחים לו.
צירפנו לכם סרטון המדגים מספר תרגילים בסיסים שיכולים להקל על הכאב כבר עכשיו:
מניעת מרפק טניס-
לצערנו, אין תרופה שיכולה למנוע לחלוטין דלקת זו מלהתפרץ כל תקופה מסוימת, אך אם זאת, במידה ואתם נכללים באוכלוסיית הסיכון, או שסבלתם בעבר ממפרק טניס מומלץ לעבוד על חיזוק שרירי הגוף, לבדוק עם פיזיותרפיסט שתנועות שאתם עושים באופן חוזר עם היד נעשית נכון.
במידה ואתם ספורטאים תמיד תבצעו תרגילי חימום נכונים ומקיפים.
וכמובן כמו שכבר ציינו בכתבה, יש מספר תוספי תזונה שצריכה קבועה שלהם יכולה למנוע את ההתפרצות הבאה: כורכום, אומגה 3, ויטמין E ,כמון ועוד.