בשעה טובה, את בהריון והמשפחה עומדת להתרחב! זה הזמן להכיר מקרוב היטב את הזכויות שאת זכאית להן בתקופת ההיריון והלידה ולדעת שאם חלילה המעביד שלך לא שומר על זכויותייך, תוכלי תמיד לפעול משפטית על מנת להבטיח שמירה על זכויותייך על פי החוק.
חוקי העבודה בישראל מתייחסים לשלוש סוגיות עיקריות שהן ייחודיות לנשים: הגנה על צרכים מיוחדים של נשים ביחס להריון שלהם, הימנעות מאפליית נשים ואיסור על הטרדה מינית במקום העבודה. במאמר זה נתמקד בחוקים המגינים, לא רק על אישה עובדת בהריון, אלא גם על אישה עובדת שנמצאת בשלבי תכנון ההיריון כלומר:
בתקופת טיפולי הפוריות
במהלך חודשי ההריון
לאחר הלידה ובעת חופשת הלידה.
זכויות נשים במקום העבודה בתקופת תכנון ההריון, בהריון ולאחר הלידה
החוק מתייחס למגוון של מצבים ואפשרויות בהם האישה עלולה לעמוד בפני פיטורין מעבודה, אם במהלך הניסיון להיכנס להריון, בתקופת ההריון או לאחר הלידה. אם המעסיק שלך מפר את החוק ופוגע בזכויות שלך, מומלץ לפנות בהקדם לסיוע של משרד עורכי דין ולקבל ייעוץ מקצועי מסודר בעניין.
בתקופת תכנון ההיריון – זכות האישה העובדת לקבל טיפולים רפואיים כדי להיכנס להיריון נקבעו בחוק. טיפולי הפוריות והפעולות שיגרמו להיריון, עשויים לכלול, בין היתר:
בדיקות גנטיות לפני ההריון.
טיפולי פוריות להגברת הפריון – תרופת איקקלומין, זריקות הורמונליות, השבחת זרע.
פעולות מלאכותיות כמו, הפריה חוץ גופית, הזרעה מלאכותית, (מזרע בן הזוג או מתורם אחר כלשהו).
שימור פוריות – הפקדת זרע, הקפאת ביציות, הקפאת שחלות, הקפאת עוברים.
פונדקאות.
חיסונים – לפני ההריון, במהלכו ולאחריו.
החוק מציין מספר זכויות של נשים עובדות, אשר עוברות טיפולי פוריות:
מותר לעובדת להיעדר מהעבודה ולקבל ימי מחלה בגין טיפולי הפוריות שהיא עוברת.
אסור לפטר את העובדת במהלך התקופה בה היא עוברת טיפולי פוריות.
אסור להפלות אישה שעוברת טיפולי פוריות בעת שליחתה לעבודה מטעם לשכת התעסוקה.
במהלך ההיריון
מתי להודיע למעסיק על הריונך? במסגרת הכללים וההגבלות הנוגעים לחוק עבודת נשים והעסקת נשים בהריון – את נדרשת להודיע למעסיק שלך שאת בהריון כשאת נמצאת בחודש ה-5 להריונך; אם העבודה שלך כרוכה בחשיפה לחומרים מסוכנים או לדרגות מסוכנות של חום ו/או קרינה מייננת, עלייך להודיע למעסיק שלך על הריונך, בסמוך למועד שבו נודע לך שאת בהריון. באופן זה תוכלי לשמור על עצמך מפני חשיפה לסיכונים מיותרים.
במהלך ההריון אסור למעסיק להפלות עובדת בגלל הריונה:
בעת קבלה לעבודה
בעת קביעת תנאי העבודה
בעת קידומה בעבודה
פגיעה בהיקף המשרה או בגובה ההכנסה שלה
בקיום הכשרה או השתלמות מקצועית
בהטבות ובתשלומים הניתנים לכול עובד כאשר הוא פורש מעבודה
איסור על פיטורי עובדת בהריון
האיסור על פיטורי עובדת בהריון נובע מחוק ׳שוויון ההזדמנויות בעבודה׳. כלומר, כיוון שפיטורים אלה מהווים אפליה של נשים הרות, הם אסורים על פי חוק. דברים נוספים שחשוב שתדעי:
א. האיסור לפטר אותך בגלל היותך בהריון, חל מיום עבודתך הראשון.
אם את מועסקת לפחות שישה חודשים על ידי אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, אסור לפטר אותך מכול סיבה שהיא, אלא אם כן התקבל היתר מ״הממונה על חוק עבודת נשים״ במשרד העבודה והרווחה. היתר שכזה לא יינתן אם סיבת הפיטורין היא העובדה שאת בהיריון.
החובה לקבל היתר זה חלה גם במקרה שבו המעסיק נתן לך הודעה מוקדמת לפיטורין, עוד לפני שתמו ששת החודשים להעסקתך, אבל הפיטורין אמורים להיכנס לתוקף לאחר שיחלפו ששת חודשי העסקתך.
חשוב שתדעי כי גם אם המעסיק לא ידע שאת בהריון כאשר החליט לפטר אותך, עדיין – אם הפיטורין ייכנסו לתוקף לאחר שיחלפו 6 חודשים מיום העסקתך, על פי החוק, הוא לא יוכל לפטר אותך. קיים פסק דין תקדימי לפיו מעסיק אשר פיטר עובדת בהריון ללא היתר – חוייב לשלם לה פיצויים וזאת, למרות שלא ידע שהיא בהריון.
אם פוטרת כשאת בהריון, שלא כדין, את זכאית:
לתבוע פיצויים מהמעסיק
להגיש תלונה נגד המעסיק
התלונה תוגש ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.