כמה זמן משרים קטניות? מה אפשר לעשות עם מי ההשריה? איפה מומלץ לאחסן את הקטניות? המשיכו בקריאת הכתבה וגלו את כל התשובות וגם מידע רלוונטי נוסף על קטניות.
הכתבה בשיתוף עם א.ג.מ – שיווק מזון בסיטונאות.
משפחת הקטניות היא משפחה של זרעים
הקטניות נפוצות בכל העולם. במרכז אסיה, אפשר למצוא מש ושעועית האזוקי. ביבשת אמריקה, אפשר למצוא שעועית במגוון צבעים וזנים ובמזרח התיכון, אפשר למצוא אפונה, עדשים, פול וחומוס.
קטניות רוכשים בחנות תבלינים או רוכשים באריזות עם תוקף ארוך
במידה ותקפידו על רכישה נכונה, זמני הבישול יתקצרו משמעותית. אגב, אם לא תעשו זאת ותרכשו קטניות ותיקות, הרי שזמני הבישול יהיה ארוכים יותר ויכול להיות שבכלל לא תצליחו לרכך אותן.
לקטניות יש ערכים תזונתיים טובים
הן מקור מושלם עבור חלבון מן הצומח, הן דלות בשומן והן גם עשירות במינרלים וויטמינים.
כמה מילים על קטניות וההלכה היהודית
על פי ההלכה, יש לברור את הקטניות. כמו כן, יש גם לעשות מיון של הזרעים וכל זאת על מנת לוודא שלא יהיו חרקים, שיירי אבנים וזרעים פגומים.
בישול הקטניות נעשה בהתאם לסוג
יש קטניות שמתבשלות מהר יחסית. לדוגמה, עדשים. יש קטניות שיש לבשל אותן יותר זמן. לדוגמה, חומוס, פול, שעועית וכו'. למה יש הבדלים בזמני הבישול? בגלל עובי הקליפה ונפח הזרע. ככל ששני הפרמטרים הללו גדולים יותר, כך גם לוקח זמן רב יותר למים לחדור אל הזרע ולרכך אותו.
מי ההשריה של הקטניות
כאשר משרים את הקטניות, זמני הבישול מתקצרים. כדאי שלא לשפוך את מי ההשריה וכן להשתמש בהם כמי בישול. כך יהיה אפשר למקסם את הערך התזונתי של הקטניות.
איך מומלץ לשמור את הקטניות?
ההמלצה היא לשמור אותן במקפיא. אפשר לשמור אותן כאשר הן במצב יבש, מושרות או מבושל. מבחינת זמן, אפשר לשמור במקפיא לתקופה של שלושה חודשים ויותר.
קטניות והנבטה
חשוב לזכור שקטניות שעברו תהליך של הנבטה, ישנו את המבנה התזונתי שלהן ויחשבו לירק.
קטניות במטבח
יש לקטניות שימושים קולינריים רבים במטבח. לדוגמה, כאשר הן מושרות, אפשר לטחון אותן עם עשבי תיבול עד לקבלת תערובת לפלאפל. כמו כן, קטניות שמבושלות עד ריכוך קל כמו לדוגמה עדשים שחורות, יכולות להשתלב בסלטים. במידה והקטניות בושלו עד לריכוך מלא, הן יכולות להיות בסיס מושלם עבור ממרחים, מרקים ותבשילים שונים.
כמה מילים לסיכום…
אין ספק שמומלץ מאוד לשלב קטניות בתפריט התזונתי. הן זולות, בריאות ומשביעות ויש להן המון יתרונות בריאותיים. הן תורמות לבריאות הלב, מפחיתות את הכולסטרול הרע, בריאות למערכת העיכול, מייצבות את רמת הסוכרים בדם, מגבירות את רמות האנרגיה בגוף, מסייעת בירידה במשקל, מונעות סרטן, יעילות למערכת העצבים ובונות ושומרות על מסת שריר.